Resa med karta

I flera tusen år har människan använt sig av olika typer av kartor för att rita upp världen. Detta kan ha påverkat att man också trott att världen var just platt eftersom man ritade upp alla kartor på det sättet. Upptäcktsresande visade världen för människor som inte var med på resan. Det var ett sätt att se avstånd och förundras över den stora världen.

Kartor hjälper fortfarande människor att betrakta världen och avgöra avstånd – och som alltid navigera oss från stad till stad eller land till land. GPS är en utveckling av kartan. Istället för att stanna vid vägkanten för att försöka hitta rätt på kartan blir vi navigerade genom hela turen. Kartläsning är inte detsamma längre och idag kan vi genom Google Maps få reda på ungefär hur lång tid det tar att resa från ett ställe till det andra. När kartorna var stora pergament och flygplan bara var en dröm så hade vi ingen aning om hur lång tid det tog. Vi fick gissa och det var på den tiden som ‘fint folk kommer sent’ uppkom då det var svårt att anlända på exakta utsatta tid.

Även om vi har GPS och kartor på nätet som enkelt kan berätta för oss hur lång tid något tar så får vi inte glömma bort kartorna. En karta i bilen hjälper alltid. Man vet aldrig när GPS:en går sönder eller batteriet tar slut på datorn eller mobilen. Dessa kartor har blivit förfinade så länge människan levt och det finns fortfarande miljöer ute i världen som inte är ordentligt kartlagda. Även idag kan man vara en upptäcktsresande på ställen människan vanligtvis inte besöker.

En resa av något slag är en utmärkt present att ge bort till någon som man tycker riktigt mycket om. varför inte bjuda med din kära på en weekend till Paris eller ta med bästa kompisen till London. Också längre resor till varmare breddgrader kan uppskattas, och är ett bra julklappstips under årets kallaste dagar. Varför inte skippa klapparna och istället ta med dig familjen på ett riktigt äventyr!

För många som gör en resa genom vårt avlånga land på sin semester så är en stor del av resan att följa den just på en karta. Under sommaren kan du hämta ut kartor över hela Sverige helt gratis på de flesta bensinmackar.